Продавець СПІЛЬНА МЕТА розвиває свій бізнес на Prom.ua 15 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
3114 відгуків
promo_banner
вул. Автопаркова, 5, Київ, Україна
+380 (67) 320-15-65
+380 (63) 811-88-42
+380 (50) 784-54-93
СПІЛЬНА МЕТА
Кошик

Кролівництво

Кролівництво

КролівництвоКролівництво – галузь тваринництва, що займається розведенням домашніх тварин – кроликів. Основна продукція кролівництва – м'ясо, шкурки і пух. Кроляче м'ясо > – поживний дієтичний продукт. Шкурки кроликів – цінна сировина мехообрабатывающей промисловості, використовуються в натуральному і имитированном під дорогі хутра вигляді. Кролячий пух, по теплопровідності не поступається мериносової вовни, йде на виробництво трикотажних виробів, фетру, велюру. У дореволюційній Росії щорічна заготівля шкурок не перевищувала 200 тис. штук, оброблялися шкурки кустарним шляхом.
Кролівництво

Кролівництво в СРСР

В СРСР кроликовдство почало розвиватися в 1925 роки. Після того, як за рішенням Йосипа Сталіна в західні республіки СРСР (України, Білорусі та ін) були завезені близько 15000 племінних кроликів із Західної Європи. У ці роки було створено ряд племінних кролиководческих радгоспів, колгоспних ферм і госплемрассадников. Колгоспам і окремим особам, які займаються розведенням кроликів, були надані спеціальні пільги. У 1935 заготівля кролячих шкурок склала близько 38 млн. штук. У повоєнні роки найбільшу кількість продукції кролівництва було заготовлено в 1961-56,7 млн. шкурок (в т. ч. 21,6 млн. штук в РРФСР і 26,4 млн. штук на Україні) і 41,2 тис. т м'яса (у т. ч. 13,9 тис. т в РРФСР і 24 тис. т в УРСР). Широке поширення в СРСР отримало присадибне (індивідуальне) кролівництво, що зумовлювало в окремі роки (до 1970) близько 95% кролячій продукції. Розвитку індивідуального кролівництва сприяли товариства і товариства кролівників-любителів, які допомагали населенню купувати племінних тварин кращих порід, зернові корми, організували зоотехнічне і ветеринарне обслуговування індивідуальних господарств.

Кролівники-любителі вирощують кроликів до 4-5 місячного віку (коли вони дають повноцінну хутряну шкірку). Містять кроликів в індивідуальних або групових клітках з місцевих матеріалів (дерево, саман, цегла та ін), влітку – на відкритому повітрі, взимку – в пристосованих приміщеннях.

У радянський час кролиководческие ферми колгоспів і радгоспів мали мясошкурковое та пухова напрями, окремі господарства займалися вирощуванням кролів на м'ясо. На мясошкурковых фермах від кожної самиці основного стада отримували в середньому по 20 кроленят, тобто по 50 і більше кг м'яса і 20 шнурок на рік. Ферми, откармливавшие бройлерних кроленят, вирощували їх під матками до 2-2,5-місячного віку і реалізували за живою масою близько 2 кг На фермах, розвідних пухових кролів, отримували по 350-700 г пуху на рік від кожного дорослого кролика. Кількість колгоспних до радгоспних кролеферм в країні швидко зростало. У 1970 в СРСР було близько 400 кроликоферм, які виконували до 5% кролячій продукції, в 1972 близько 4 тис. колгоспів і радгоспів мали такі ферми, продукція яких становила 10-15% загальної її заготівлі в країні. В 1971 році В СРСР заготовлено 47 млн. кролячих шкурок і 38 тис. т м'яса.
Акселераціонне кролівництво
Основна кількість кролячого м'яса в СРСР вироблялося у традиційних районах – РРФСР, Української РСР, Молдавської РСР, Узбецької РСР. Для забезпечення товарних кролеферм племінними кроликами було 400 племінних ферм в колгоспах і радгоспах, в тому числі понад 40 ферм типу племінних заводів, які вирощували кращі породи кроликів: радянська шиншила, білий велетень, сірий велетень, сріблястий, віденський блакитний, чорно-бурий, білий пуховий, новозеландський білий, каліфорнійський. Найбільш високопродуктивним поголів'ям кроликів має зверосовхоз "Бірюлинський" Татарської АРСР. Наприкінці 80-х років 20 століття, за даними Всесвітньої Асоціації наукового кролівництва, племінний завод "Бірюлинський" був самим великих кролиководческим господарством у світі.

Розробкою наукових проблем кролівництва займається Науково-дослідного інституту хутрового звірівництва і кролівництва. На даний час видається журнал "Кролівництво і звірівництво".

Кролівництво за кордоном

За кордоном кролівництво розвинене в основному у Франції, Італії, США, а також у Великобританії, Угорщині, Польщі, Болгарії. Найбільший в світі виробник кролячого м'яса – Італія(300 тис. т в 1990), на другому місці – Франція (150 тис. т). У зарубіжному кролівництві широко застосовується промислова технологія вирощування кролів (т. зв. механізовані крільчатники), утримання їх у механізованих клітинних батареях в закритих приміщеннях, в яких для створення оптимального мікроклімату застосовується кондиціонування повітря; годування тільки повнораціонними гранульованими кормами. Значна кількість кроликів (у Франції до 40% поголів'я) вирощують в країнах розвиненого кролівництва так звані "несільськогосподарські любителі".

Всесвітня Асоціація наукового кролівництва

З 1964 року існує Всесвітня Асоціація наукового кролівництва (штаб-квартира розташована в Парижі), що об'єднує десятки країн для вивчення кролика і поширення інформації про кролика і кролівництві. Російське відділення Всесвітньої Асоціації наукового кролівництва існує з 2004 року. На 8ом конгресі Всесвітньої Асоціації наукового кролівництва в Мексиці в 2004 році президентом Російського відділення Асоціації був затверджений Артем Крамин.

 

Кролівництво
Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner