Розведення великої рогатої худоби (ВРХ)

Розведення великої рогатої худоби (ВРХ)
Парнокопитні ссавці з родини порожнисторогі сільськогосподарських тварин – так можна описати велика рогата худоба (далі-ВРХ). Ці унікальні тварини, які були приручені людиною близько 6 – 7 тис. років тому і досі залишаються одним з головних засобів живлення. ВРХ відрізняється великою масою свого статури, спокійною вдачею, дуже добре пристосовуються до будь-якого клімату і рельєфу. У сільському господарстві ВРХ виконує три основні функції – дає м'ясо, молочні продукти і, в деяких випадках, служить тягловою силою. При сучасному рівні селекції ці функції вже давно виведені і поділені між окремими породами. За даними археології, ще в Стародавньому Римі були спроби селекції худоби. ВРХ розлучався і вирощувався скрізь, де можна було вести сільське господарство.
Породи великої рогатої худоби поділяються на чотири основних види: довгоногий європейський, для степових зон, європейський коротконогий для лісових і гірських зон, центрально-азіатські і південно-азійські породи, зебу – північноафриканський горбатий худобу. Перш, ніж приступити до розведення ВРХ кожному фермеру або господарству потрібно вирішити, на чому буде головна спеціалізація – м'ясна або молочна. Для розведення великої рогатої худоби необхідно скласти бізнес-план. Молочні породи є найбільш вибагливими і вимагають відповідного догляду та корму. М'ясні породи відрізняються найбільш високим темпераментом і потребують більшої кількості їжі.
Відгодівля великої рогатої худоби грає дуже важливу роль у його вирощуванні. У різних широтах худоба росте по-різному, так само як і рослинний корм має різну місткість корисних речовин, що впливають на зростання. У сучасному світі продукція, отримана від великої рогатої худоби, мають дуже велику цінність. З ринком їх збуту практично не буває проблем. Існує безліч фірм по скупці як самих тварин (живої ваги, туш, м'яса), так і їх продуктів (молока, сиру і т д.).
Утримання великої рогатої худоби може бути декількох видів: прив'язне і безприв'язне на підстилці або в боксах; влітку, якщо дозволяють території, худоба знаходиться на пасовищах, а якщо ні – в стійлах.
Вирощування ВРХ, а саме корів триває 12-13 років – потім їх продуктивність падає, а для отримання м'яса худобу забивають приблизно в 1,5-2 роки.
Розведення корів, турів, буйволів та інших видів великої рогатої худоби є однією з самих перспективних сфер бізнесу в сільському господарстві. Хоча за витратами сил і засобів значно перевищує інші, більш дрібні, області.